Everett Community College

Student Fitness Center

Bringing wellness front and center, the LEED Gold Student Fitness Center consolidates all athletic activities and creates a positive, dynamic interface with the surrounding community.  Its design emphasizes openness and connections that let the sights and sounds of various activities fill the building. Natural light and natural ventilation, the result of large expanses of efficient, operable windows, skylights and double-height spaces, accentuate a feeling of participation in the great outdoors.

Located near the south edge of the existing campus, the building houses a gymnasium, weight and fitness exercise rooms, climbing wall, juice bar and multi-purpose spaces. Entry spaces are linked to an interior commons area that provides views into the gym and activity rooms and conveys a lively sense of kinetic energy.

The design fulfills the site’s potential as an extension of the upper campus and as a bridge for future development to the south and east, as well as to parking to the north. The plan responds with three entries, each with a distinctive and welcoming outdoor plaza with views of the double-height circulation areas within.

Recognition

  • LEED Gold Certification, 2012
  • IIDA Oregon Award of Citation, 2011
  • AIA Portland Award of Citation, 2011