Glenwood CLT Parking Garage

City of Springfield, OR

Glenwood CLT Parking Garage

City of Springfield, OR

Glenwood CLT Parking Garage

City of Springfield, OR

Elevating the Future of Oregon’s Economy

The City of Springfield challenged us to build a garage that would highlight the beauty, durability, and untapped potential of cross laminated timber. The garage catalyzes new urban development, while setting design standards for future use of CLT.

Size

206,000 sf; 360 parking stalls

Year Complete

2018

Project Tags

Featured Image 1

The Glenwood CLT Parking Garage is the beginning of a larger redevelopment district that will contain a conference center and hotel, residential, retail, office, and a large park. The garage will be built entirely out of cross-laminated timber (CLT), which will be left exposed and visible to the public. The beautiful four-story wood structure will demonstrate CLT is viable for multi-story structures and could be vital to sustaining and strengthening local economies in Oregon.

SRG is partnered with long-time collaborators UO’s Energy Studies in Buildings Laboratory to perform extensive material studies. Protecting the wood structure from rain is paramount. To ensure the CLT is well-protected, we developed a unique façade of overlapping transparent glass panels. This solution protects the wood from all angles without obstructing views of the CLT, which will be an illuminating warm glow at night.