Shattuck Hall Renovation

Portland State University

Shattuck Hall Renovation

Portland State University

Shattuck Hall Renovation

Portland State University

Shattuck Hall Renovation

Portland State University

Shattuck Hall Renovation

Portland State University

Shattuck Hall Renovation

Portland State University

Shattuck Hall Renovation

Portland State University

Shattuck Hall Renovation

Portland State University

Shattuck Hall Renovation

Portland State University

Transformed into a Dynamic Contemporary Learning Environment

As the first campus renovation purposing to model sustainability, Shattuck Hall stands as a prototype of creative design fueled by a modest budget.

Size

66,000 sf

Year Complete

2008

Sustainability

LEED Gold

Project Tags

Awards

Honor Award, AIA Regional, 2010
Design Honor Award in Education, IIDA Oregon, 2010
Project of the Year, American Council of Engineering Companies Oregon, 2010
Honor Award, AIA Portland, 2009
Sustainability Award, AIA Portland, 2009
Top Ten Awards, Daily Journal of Commerce Oregon, 2008
Best in Show, 3rd Place Renovation, Daily Journal of Commerce Oregon, 2008

Featured Image 1

The renovation of Shattuck Hall, built as an elementary school in 1915, began as a deferred maintenance project addressing seismic, mechanical/electrical systems and ADA upgrades. When the project was completed in 2008, Shattuck Hall emerged as a contemporary building juxtaposing historic fabric with innovative learning environments and program solutions while performing at an impressive level, a remarkable feat given its limited budget. The LEED Gold building houses the School of Arts and Architecture at Portland State University.

Featured Image 2

The renovation respects the original building’s integrity, with over 95% of the existing shell and structure and 50% of the existing interior materials retained to showcase a “systems on display” theme. Beneath the peeled away layers, the design intentionally exposes original assemblies and systems as teaching tools. The learning environment is also shaped by rhythmic variability in public and private spaces, with movable partitions that can create closed-off classrooms or roll back to reveal larger multi-purpose spaces. A pattern of glazed walls separates Architecture departmental offices with the general circulation and breaks up what was once a dark corridor. As the first renovation on the PSU campus to purposefully model sustainability through reuse and reinvention, Shattuck Hall stands as a prototype of creative design fueled by a modest budget. Not only has the renovation saved the University $13,000 per year in operational costs; its users can also see for themselves how their beloved historic building has received a second chance.